skip to Main Content

Vendégmunkás Ukrajnából: A megoldás munkaerőhiány esetén

Megoldás a munkaerőhiányra 

Magyarországon soha nem látott méreteket öltött a munkaerő-deficit, amely mára már minden gazdasági szektort elért, a munkanélküliségi ráta alacsony, annak a kevés embernek a többsége, aki még munkanélküliséggel küzd, szakképzetlen, versenyszférában nehezen alkalmazható, vagy munkavégzésre nem rábírható állástalan. Sokan meg sem jelennek a munkahelyen az után, hogy sikeresen megfeleltek egy állásinterjún, mert arra várnak, hogy jön egy még jobb ajánlat olyan cégtől, ahol több pénzért még kevesebbet kell dolgozni. Így kilátás sincs arra, hogy magyar munkavállalóval töltsék fel a vállalkozások a megüresedett helyeket. Esetleg megpróbálják más cégektől egy kis többletjuttatással elcsábítani a munkaerőt, de ez csak ahhoz vezet, hogy ez a munkaerő nem lesz lojális, amint mástól még egy kicsivel jobb ajánlatot kap, otthagyja a céget, ez pedig ahhoz vezet, hogy a munkaerőhiány mellett még a fluktuáció is állandósul, újra és újra be kell tanítani az új dolgozót, így pedig a gazdasági társaság képtelen lesz akár rövid távon is tartani az üzleti terveit.

Nemrég Magyarországon is könnyítettek az EU-n kívüli állampolgárok munkavégzésének engedélyezésén, amely az ukrán és szerb munkavállalók alkalmazását segíti. A tartózkodási engedély kérelmezések számának emelkedése azt mutatja, hogy a munkáltatók elégedettek a vendégmunkásaikkal, szeretnék őket megtartani.

Cégünk azon kevesek közé tartozik, akik vállalják, hogy kiegészítő szolgáltatásként a kért munkaerő közvetítése mellett az ukrán munkaerő alkalmazásához szükséges tartózkodási engedélyt, adó- és TAJ-kártyát is elintézi, így megbízóinknak ezzel az ügyintézési folyamattal sem kell foglalkozniuk, hiszen tapasztalt kollégáink leveszik ennek terhét Önökről. Mivel ez a tartózkodási engedély az alkalmazó cégnél történő munkavégzésre ad engedélyt, évekre megoldódhat így egy cég munkaerő ellátottsága olyan ukrán, saját állományú munkavállalókkal, akik motiváltak, lojálisak, hamar beilleszkednek, szorgalmasak, hatékonyak és pontosan dolgoznak, alkalmazásukkal a gyakori fluktuáció miatt fellépő, betanítási idő alatti termeléskiesés is csökkenthető, így ismét tervezhetővé és gazdaságossá válhat a termelési folyamat.

Back To Top