skip to Main Content

Az építőipar a gazdaság egyik húzóágazata, mely magában foglalja mind a mély-, mind a magasépítést. Környezetünkben mindenhol megtalálhatóak az építőipar által létrehozott épületek (lakóépületek, ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági épületek, közcélú épületek, építmények), termékek.

Az építőipar elképzelhetetlen hozzáértő szakemberek nélkül, legyenek azok mérnökök, szakképzett dolgozók, betanított munkások. A munkaerőhiány által leginkább érintett egyik ágazat az építőipar, ebből a szempontból mindegy, hogy kisvállalkozásról vagy több száz fős nagyvállalatról beszélünk, mert az építőiparban megszokott alvállalkozói – beszállítói rendszer miatt az építőipar minden résztvevőjét érinti a szakképzett munkaerő megfelelő létszámának csökkenése.

Szakképzett ukrán munkavállalókkal azonban megoldható a munkaerőigény, szakmájukat értő ukrán vendégmunkások az alábbi, több szakmakört felölelő, munkavállalási engedélymentes munkakörben vállalhatnak munkát, az alkalmazásukra vonatkozó hatályos szabályozások betartásával:

7511 Kőműves

7512 Gipszkartonozó, stukkózó

7513 Ács

7514 Épületasztalos

7515 Építményszerkezet-szerelő

7521 Vezeték- és csőhálózat-szerelő (víz, gáz, fűtés)

7524 Épületvillamossági szerelő, villanyszerelő

7529 Egyéb építési, szerelési foglalkozású

7532 Tetőfedő

7534 Burkoló

7535 Festő és mázoló

7537 Kályha- és kandallóépítő

7919 Egyéb, máshova nem sorolható ipari és építőipari foglalkozású

9329 Egyéb egyszerű építőipari foglalkozású

Back To Top