skip to Main Content

Adómentes a munkásszállás juttatása 2019-ben?

A kérdést azonnal megválaszolva: igen. 2019. január 1-től a mobilitási célú lakhatási támogatás juttatásának adómentessége szűnt meg, a munkásszállás juttatásának adómentessége továbbra is megmaradt. Sőt, kiegészült azzal a kitétellel, hogy a szállodának minősülő kereskedelmi szálláshely kivételével minden szálláshely munkásszálláson történő elhelyezéssel esik egy tekintet alá, feltéve, hogy a munkavállaló legfeljebb egy lakóhelyiséget használhat (nem része az adómentes juttatásnak az étkezési szolgáltatás biztosítása, tehát például panzióban történő elhelyezés esetén a reggeli igénybe vétele nem adómentes juttatás). Az 1995. évi CXVII tv. 1. számú mellékletének 8.6. f) pontja pontosan meghatározza, mi számít munkásszállásnak. A kifizető saját tulajdonát képező szálláshely is munkásszállásnak minősül, ha megfelel a törvény által megszabott feltételeknek, ezt szintén a már említett pont határozza meg.

Ukrán munkaerő alkalmazása esetén is alkalmazható a munkásszállás adómentes juttatása a törvényben meghatározott feltételekkel. Mivel csak lassan nő a munkásszállások száma, ezért könnyítést jelent az, hogy a törvényhozó kiterjesztette a munkásszállás fogalmát. Az ukrán vendégmunkások alkalmazása esetén eddig is azt javasoltuk partnereinknek, hogy a munkaadó bérelje a lakás céljául használt helyiséget, mivel a munkavállalási célú tartózkodási engedély kérelmezése esetén igazolni kell a lakhatás meglétét és a munkaadó könnyebben talál kiadó lakást, mint a Magyarországra munkavállalási céllal érkező ukrán dolgozó.

Keressen bennünket, ha bármilyen kérdése van ukrán munkavállalók alkalmazásával kapcsolatosan! Elérhetőek vagyunk telefonon, e-mailen, de Facebook oldalunkon keresztül is felveheti velünk a kapcsolatot.

Back To Top